Siirry suoraan sisältöön

Tukihenkilötoiminta

Syöpään sairastunut ja hänen läheisensä tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen.

Tietyissä tilanteissa kuunteleva korva ja myötätuntoinen läsnäolo ovat tärkeintä apua, mitä sairastunut voi saada. Keski-Suomen Syöpäyhdistys välittää vertaistukihenkilöitä ja järjestää erilaisia vertaistukiryhmiä sekä -tapaamisia. Välitämme myös saattohoidon tukihenkilöitä. Saattohoidon tukihenkilöt ovat vierellä kulkijoina sairastuneelle ja hänen läheisilleen, kun syöpä on parantumaton, tai saattohoitovaiheessa.

Vertaistukihenkilö 

Saman sairauden läpikäynyt osaa tietyissä tilanteissa parhaiten auttaa toista sairastunutta ja hänen läheistään. Vertaistukihenkilöt auttavat sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään voimia ja keinoja elää sairauden kanssa.

Vertaistukihenkilöt ovat joko itse sairastaneet syövän tai he ovat sairastuneen läheisiä.

Tukihenkilöt ovat

  • vapaaehtoisia
  • tehtäväänsä koulutettuja
  • vaitiololupauksen antaneita.

Vertaistukea järjestetään tukea etsivän tarpeiden mukaan. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Toiminta perustuu tuettavan ja tukijan tasavertaisuuteen, solidaarisuuteen ja keskinäiseen ymmärrykseen.

Tapaaminen voidaan sopia Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen tiloihin tai esimerkiksi sairaalaan. Yhteydenpito puhelimella tai verkossa on myös mahdollista. Tukihenkilöt eivät ota kantaa potilaan hoitoihin tai muihin lääketieteellisiin kysymyksiin.

Vertaistukitoimintaa ohjataan ja organisoidaan ammattimaisesti. Keski-Suomen Syöpäyhdistys kouluttaa tukihenkilöitä säännöllisesti. Voit luottaa siihen, että tukihenkilömme toimivat vastuullisesti.

Haluaisitko itsellesi tukihenkilön? Täytä lomake, otamme sinuun yhteyttä

Lisäksi vertaistukihenkilöt ovat tavattavissa sairaala Novan syöpätautien osastolla ja hoitokeskuksessa viikoittain.

Haluaisitko itse ryhtyä tukihenkilöksi? Ota yhteyttä syopayhdistys@kessy.fi tai
p. 050 5914 180

Vertaistukiryhmät

Vertaistukiryhmissämme voit keskustella muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Tule rohkeasti mukaan!

Vertaistukea muualla verkossa

Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla on keskustelufoorumi, jossa voit keskustella nimettömänä muiden sairastuneiden tai muuten syövästä huolestuneiden kanssa.

Suomen Syöpäpotilaat ylläpitää potilasverkostoja Syöpäpotilaat-sivustolla. Ne ovat avoimia syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Suurin osa verkostojen toiminnasta tapahtuu sosiaalisessa mediassa.

Vertaistalo auttaa potilaita ja heidän läheisiään löytämään tukea paikasta ja ajasta riippumatta. Sivuilla on hakukone, jolla etsiä apua.

Saattohoidon tukihenkilö

Saattohoidon tukihenkilöt ovat koulutettuja vapaaehtoisia. He tarjoavat tukea ja kiireetöntä läsnäoloa parantumatonta syöpää sairastaville ja saattohoidossa oleville sekä heidän läheisilleen kotona ja sairaalan vuodeosastoilla. Saattohoidon tukihenkilö ei korvaa ammatti-ihmisen tai omaisen tekemää työtä vaan täydentää sitä.

Tukihenkilöä voit hakea ottamalla yhteyttä neuvontahoitajaan p. 050 5914 180 tai oheisen linkin kautta yhdistyksen nettisivuilta: Täytä lomake, otamme sinuun yhteyttä

 

Tukihenkilörekisterin tietosuojaseloste (pdf)

Kotikäyntien asiakasrekisterin tietosuojaseloste (pdf)