Siirry suoraan sisältöön

Miten tukea lasta tai nuorta, kun perheenjäsen sairastaa syöpää?

Lapset puheeksi -keskustelussa voit pohtia lapsen tai nuoren elämäntilannetta syövän muuttaessa perheen arkea. Keskustelussa Syöpäjärjestöjen ammattilaisen kanssa voit turvallisesti jäsentää lapsen tai nuoren kokemaa muutosta. Yhteinen tavoite on perheen toimiva arki ja hyvinvoinnin ylläpitäminen syövästä huolimatta.

Moni vanhempi kokee hämmennystä ja huolta lasten voinnista, kun perheenjäsen sairastaa syöpää. Syövän sairastamisen eri vaiheissa vanhempien mielessä risteilevät monet kysymykset. Miten lapset reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen, miten sairastuminen vaikuttaa heihin ja miten vanhempana olisi hyvä toimia?

Keskustelu antaa

  • tietoa, miten tukea lasta syövän muuttamassa elämäntilanteessa
  • tukea koko perheelle käsitellä syöpään liittyviä ajatuksia ja tunteita
  • keinoja ja rohkeutta, miten keskustella lapsen kanssa syöpään liittyvistä asioista
  • tukea vanhemman omaan jaksamiseen sekä vanhemmuuteen

Lapset puheeksi -keskustelussa keskitytään lapsiin ja nuoriin täysi-ikäisyyteen saakka. Keskustelut käydään luottamuksellisesti. Keskustelu voidaan toteuttaa
joko kasvokkain tai etäyhteyksin.

Ota yhteyttä ja varaa aika Syöpäjärjestöjen alueellisista syöpäyhdistyksistä tai valtakunnallisista potilasjärjestöistä. Myös maksuton valtakunnallinen neuvontapalvelu on tukenasi chatissä tai puhelimitse 0800 19414. 

 Tutustu myös Syöpäjärjestöjen Hyvä arki lapselle -lokikirjaan vanhemmille. 
Hyvä arki lapselle -lokikirja vanhemmille nostaa esiin lapsen ja perheen pärjäävyyden, avoimen vuorovaikutuksen sekä yhteisen toimivan arjen, kun perheenjäsen sairastaa syöpää.

Tutustu myös Syöpäjärjestöjen Lapset puheeksi -materiaaleihin:
Lapset puheeksi -haitariesite A4(avautuu uudessa ikkunassa)
Lapset puheeksi -juliste A3(avautuu uudessa ikkunassa)

Esitteitä voi tilata terveyden- ja sosiaalihuollon organisaatioihin asiakaskäyttöön osoitteestaterveysmateriaalit@cancer.fi(avautuu uudessa ikkunassa).