Siirry suoraan sisältöön

Seela Sella haastaa jokaisen näyttämään tukensa Roosa nauhalla

Syöpäsäätiö muistuttaa Roosa nauha -keräyksellä, että kaikkiin naisten syöpiin ei ole vielä parantavaa hoitoa. Levinneen rintasyövän ja munasarjasyövän ennusteet ovat edelleen huonoja. Tarvitaan vielä paljon tutkimusta, jotta hankalimpiin syöpiin löydetään tehokas hoito. Roosa nauha -keräysvaroilla tuetaan rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimusta. Näyttelijä Seela Sellan suunnittelemassa nauhassa kimaltelevat ilon ja surun pisarat. 

Rintasyöpään ja gynekologisiin syöpiin sairastuu vuosittain noin 6 700 suomalaista naista. Vaikka rintasyövän ennuste on pääosin hyvä, siihen kuolee edelleen vuosittain 900 naista. Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä huonoennusteisin ja vain alle puolet siihen sairastuneista selviää.

-Olemme suunnanneet Roosa nauha -rahoitusta tutkimuksiin, joissa etsitään uudenlaista hoitoa huonoennusteiseen rintasyöpään. Rahoitusta on ohjattu myös munasarjasyövän tutkimukseen, jotta myös sen hoitoa saadaan kehitettyä. Lahjoitusvaroja tarvitaan jatkuvasti, jotta lupaavimmat tutkimukset saavat jatkua ja tulokset saadaan siirtymään sairastuneiden hyväksi, toteaa Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors.

ROOSA NAUHAN AVULLA TAPPAVIMMAN NAISTEN SYÖVÄN KIMPPUUN

Syöpäsäätiö on tukenut viime vuosina merkittävästi munasarjasyövän tutkimusta. Hankalaan syöpään ei ole vielä lääkehoitoa, jolle syöpäsolut eivät kehittäisi hoidon aikana vastustuskykyä. Myöskään munasarjasyövän varhaiseen toteamiseen ei ole seulontamenetelmää.

Syöpäsäätiön miljoonalla eurolla rahoittamassa laajassa tutkimushankkeessa Helsingin yliopistossa kehitetään munasarjasyöpäpotilaille yksilöityä lääkehoitoa. Tavoitteena on löytää menetelmä, jolla jokaisen sairastuneen syöpään pystyttäisiin määrittelemään tehokas täsmälääkitys nopeasti diagnoosin jälkeen. Määrittelemällä yksilöllinen syöpäsolujen aineenvaihduntaan ja DNA:han vaikuttava hoito, vältytään turhilta hoidoilta ja niiden sivuvaikutuksilta, kertoo tutkimusryhmän vetäjä, apulaisprofessori Liisa Kauppi.

Hankkeessa mukanaolevan professori Sampsa Hautaniemen tutkimus pyrkii määrittämään yleisimpään ja aggressiivisimpaan munasarjasyövän muotoon sopivaa hoitoa verikokeen avulla. Veressä olevaa merkkiainetta mittaamalla voidaan nopeasti havaita, vastaako potilaan sairaus hoitoon ja löytää oikea lääkeyhdistelmä kasvaimen tuhoamiseksi. Hautaniemen mukaan tulokset ovat lupaavia ja osoittavat, että verinäytteestä analysoitavaa merkkiainetta, kasvain-DNA:ta, voidaan hyödyntää syöpähoidoista päätettäessä. Sen avulla voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa ne potilaat, joiden hoitovaste syöpälääkkeille on huono.

NÄYTÄ TUNTEESI. NÄYTÄ TUKESI.

Tämän vuoden Roosa nauhan suunnittelija on näyttelijä Seela Sella. Keräyksen teemana on Näytä tunteesi. Näytä tukesi. Nauhassa kimaltelevat hopeiset ilon ja surun pisarat.

Seela Sella kannustaa ihmisiä kohtaamaan toinen toisensa kaikkine tunteineen. ”Aina ei tarvita sanoja toisen ihmisen tavoittamiseen, tunteet voi näyttää puhumattakin. Suuren surun keskellä sanat voivat olla riittämättömiä. Silloin läsnäolo on sanoja arvokkaampaa.”

Sella lähti mukaan Roosa nauha -keräykseen kunnioituksesta ihmisiä ja elämää kohtaan.  Nauha on kunnianosoitus hänen läheisilleen, jotka ovat kokeneet syövän. Sairautta läheltä seuranneena Sella osaa olla kiitollinen kehittyneistä syöpähoidoista.  ”Hyvin pienelläkin teolla voi saada hyvän mielen. Ihan itsekkäistä syistä kannattaa tukea syöpätutkimusta. Auttamalla saat pienen palan onnellisuutta itsellesi”, näyttelijä muistuttaa.

NAUHOILLA, TUOTTEILLA ja LAHJOITUKSILLA SYÖPÄÄ VASTAAN LOKAKUUSSA

Roosa nauha 2019 -keräys alkaa 24.9. ja on käynnissä lokakuun ajan. Keräys tavoittelee kahden ja puolen miljoonan euron tuottoa. Neljän euron hintaisia Roosa nauhoja on myynnissä kaikkiaan puoli miljoonaa kappaletta. Nauhoja myyvät K-ryhmän kaupat, S-ryhmän ketjut, Lindex, XXL ja Arabian myymälät sekä alueelliset syöpäyhdistykset ympäri Suomen.

Syöpätutkimusta voi tukea myös ostamalla myynnissä olevia Roosa nauha -kampanjatuotteita. Lahjoituksen keräykseen voi tehdä 

  • verkossa osoitteessa roosanauha.fi
  • lahjoitustilille FI20 2344 1800 0032 29 viitteellä 5445
  • tekstiviestillä: tekstaa ROOSA numeroon 16499 (10 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa)
  • MobilePaylla: lahjoita haluamasi summa numeroon 55714

Syöpäsäätiö on rahoittanut Roosa nauha -keräysvaroista naisten syöpien tutkimusta yli yhdeksällä miljoonalla eurolla vuodesta 2005 alkaen. Lahjoitusvaroilla on rahoitettu tutkimuksia, joiden ansiosta esimerkiksi rintasyövän biologiset alatyypit pystytään tunnistamaan ja potilaille voidaan suunnitella yksilöllisempiä, tehokkaampia lääkehoitoja. Tutkimusapurahojen rinnalla osa Roosa nauha -tuotoista ohjataan sairastuneiden ja heidän läheistensä neuvontaan ja tukeen. Syöpäjärjestöillä on noin 50 neuvontahoitajaa ympäri Suomea.

Roosa nauha -keräys on yksi suomalaisten kaikkein mieluisimmista lahjoituskohteista (Taloustutkimus 2018).

Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 11.10.

Roosa nauha -keräyksen järjestävä Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja. Säätiö saa varansa yksinomaan lahjoituksista. Julkinen rahoitus syöpätutkimukseen on riittämätöntä ja yksityiset säätiöt ovat tutkijoille yhä tärkeämpi rahoituslähde. Lahjoitusvaroilla rahoitetaan arviolta 40 % syöpätutkimuksen rahoituksesta Suomessa.