Siirry suoraan sisältöön

Suolistosyövän seulontaohjelman ensimmäinen valtakunnallinen vuosi meni mallikkaasti

Suolistosyövän seulonnan osallistumisaktiivisuus on ensimmäisenä vuonna ollut erinomaista.

Postitse kotiin kannetun seulontatestin lähetti tutkittavaksi 77,5 % seulontaan oikeutetuista. Naiset näyttävät osallistuneen seulontaan miehiä innokkaammin. Osallistumisaktiivisuus naisilla oli 82 % ja miehillä 74 %.

–  Mahtavaa, että suomalaiset ovat ottaneet uuden seulontaohjelman näin hyvin vastaan. Osallistuminen suolistosyövän seulontaan on Suomessa kansainvälisesti verrattuna erinomaista kautta maan. Eurooppalaisissa suosituksissa jo 65 % pidetään hyvänä tavoitetasona, meillä matalin hyvinvointialuekohtainen lukema oli 74 %, kehittämispäällikkö Aapeli Nevala Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Suolistosyövän seulonnan tavoitteena on ehkäistä suolistosyövän synty tai löytää syöpä silloin, kun se ei vielä aiheuta oireita. Seulontaan siis kannattaa osallistua, kun seulontatesti omasta postiluukusta tulee.

Into osallistua seulontaan vaihteli jonkin verran hyvinvointialueiden kesken. Ahkerimmin kakkatikkuja palautettiin Keski-Suomen hyvinvointialueella. 
Koko artikkeli verkossa: https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/ennakkotieto-lahes-nelja-viidesta-suomalaisesta-on-palauttanut-kakkatikkunsa.html