Siirry suoraan sisältöön

Suomessa on jo yli 300 000 syövän kokenutta. Maailman syöpäpäivää vietetään 4.2.2023.

Suomessa on jo yli 300 000 syövän kokenutta.

Lauantaina 4. helmikuuta vietetään jälleen Maailman syöpäpäivää teemalla Kaikille paras mahdollinen hoito.  Syöpäjärjestöt ympäri maailman nostavat tietoisuutta syövästä ja tänä vuonna erityisesti syövän hoidon yhdenvertaisuudesta.

Syöpään liittyy eriarvoisuutta myös Suomessa. Siksi tarvitsemme kansallisen syöpästrategian. 
Täällä Suomessa Maailman syöpäpäivää vietetään teemalla Kaikille paras mahdollinen hoito. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että vaikka Suomi on syövästä selviytymisessä maailman 10 parhaan maan joukossa, syöpään liittyy eriarvoisuutta myös meillä.

  • Eriarvoisuus voi alkaa jo syöpää diagnosoitaessa. Tällä hetkellä ihmisillä on erilaiset mahdollisuudet päästä terveydenhuoltoon riippuen työtilanteesta ja sosioekonomisesta asemasta.
  • Pienituloisille potilaille terveydenhuollon asiakasmaksut ja matkakulut sekä lääkekulut voivat olla ylivoimaisen suuria. Taloudellista yhdenvertaisuutta voisi parantaa esimerkiksi lisäämällä terveydenhuollon maksuttomuutta ja uudistamalla maksukattojärjestelmää.
  • Saattohoidon ja palliatiivisen hoidon tila on polttava yhdenvertaisuusongelma Suomessa. Kaikki tarvitsijat eivät saa riittävää ja laadukasta hoitoa kipuihinsa tai elämän loppuvaiheessa.
Suomen tuleekin laatia kansallinen syöpästrategia vastaamaan eriarvoisuuden ja kasvavan syöpämäärän haasteisiin. Kaikille paras mahdollinen hoito ❤

Lisätietoja: https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/nain-yleinen-sairaus-syopa-on-suomessa-on-jo-yli-300-000-syovan-kokenutta.html

#maailmansyöpäpäivä #worldcancerday #closethecaregap